Koffieochtend in Nieuw-West
De Lesbo-Code
"Dit past goed in Nieuw-West!"
Nieuw-West – Het klinkt spannend: de Lesbo-Code. Het is heel simpel: wekelijks koffie drinken, gezellig samenzijn, af en toe een film samen kijken. In Zuid zijn de regelmatige bijeenkomsten voor lesbische vrouwen boven de veertig jaar al van start gegaan. Ook Nieuw-West kent binnenkort een Lesbo-Code, bij Vrouw en Vaart. Marjan Nieuwenhuis (65) en Madelien Krips (71) stonden aan de basis van deze ‘gezelligheid om de hoek’. Lees verder
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
29 januari 2015, 10.30 uur
Speciale koffieochtend in Nieuw-West
Roze in Blauw, aankondiging
We krijgen Marja Lust op bezoek, de tweelingzus van Elly Lust, velen welbekend. Ook Marja is werkzaam bij de politie en maakt deel uit van het netwerk ‘Roze in Blauw’.
Ze zal ons het nodige vertellen over haar werk en over Roze in Blauw. Én, een weinig bekend feit, dat bij één op de vier lesbische stellen huiselijk geweld voorkomt. En doe je daar dan aangifte over? Dus eerst vertellen dat je lesbisch bent en dan nog dat je mishandeld bent/wordt? En hoe staat het met de veiligheid op straat? Wat kan de politie voor je doen?
Westerpost, 21 januari 2015
in de Westerpost, buurtkrant van Nieuw/West, 20 november 2013
Westerpost 22 november 2013
Alweer krijgen we bezoek op onze koffieochtend in Vrouw & Vaart, ditmaal van Erna Boensma van Gay Care. Deze thuiszorgorganisatie is in april 2014 opgezet voor de doelgroep roze ouderen die wijkverpleging en huishoudelijke hulp nodig hebben.
Is dat nu wel nodig, zo’n aparte organisatie? Want de meeste medewerkers van thuiszorgorganisaties in Amsterdam staan toch positief tegenover roze mensen?
Dat klopt! Echter, het probleem wat speelt is dat lesbische vrouwen slechte ervaringen uit het verleden hebben met het kenbaar maken dat ze lesbisch zijn. Je weet immers nooit hoe de ander zal reageren als je vertelt dat je op vrouwen valt. En zeker als je op oudere leeftijd kwetsbaarder wordt met je gezondheid, ga je liever de kast in dan weer de onzekerheid over de reactie van degene waarvan je ‘afhankelijk’ bent.
Het betekent concreet dat je de foto van je overleden vriendin in de kast zet, dat je niet praat over de dingen die je na aan het hart liggen en dat je op je woorden moet letten, dus minder spontaan kunt zijn. En als je wel wat over je lesbische leven vertelt wordt daar vaak de betekenis niet van begrepen.
Overdreven? De ervaringen in verzorgingshuizen en bij thuishulporganisaties leveren op dat maar weinig mensen ervoor uitkomen dat ze roze zijn, roze geleefd hebben. Vandaar dat de ‘roze loper’ in 2007 is ingesteld om met verzorgingshuizen en thuishulporganisaties te overleggen over een roze-vriendelijk beleid en over de extra problemen in de sociale contacten die roze mensen ondervinden. Het personeel, maar ook medepatiënten worden ermee geconfronteerd en dit kan de nodige lucht opleveren voor roze patiënten. In Nederland hebben op dit moment 99 zorginstellingen een roze loper.
Natuurlijk spelen bovenstaande problemen niet alleen bij zorginstellingen, maar het doet zich in allerlei sociale situaties voor, en bij het ouder worden krijg je hier wel eens genoeg van. Vandaar dat op oprichting van Gay Care, die dezelfde zorg verleent als andere thuiszorginstellingen, zo’n mooi initiatief is! Kom ook luisteren naar wat Erna hierover te vertellen heeft op donderdag 12 februari in Vrouw & Vaart, President Allendelaan 733, 020 4100452 om half elf.