Poticonen in de literatuur en andere interessante lezingen
Door toevalligheidjes op de zondagmiddagen konden we enkele keren op de zondagmiddagen aandacht besteden aan drie bekende vrouwen in de literatuur.
Het eerste toevalligheidje was dat we een film draaiden in mei 2013 over het leven van de rijke Ann Lister (1791 – 1840), een landeigenares, een vrouwelijke industrieel en reizigster, die een verborgen en geheim leven op haar landgoed leidt.
Joke Weenink bood aan om een middag te vertellen over Ann, haar geheime dagboeken en lesbische relaties. Joke weet er buitengewoon veel van en het is een intrigerende middag. Lees verder
De tweede poticoon was Anna Blaman (1905 - 1960). Iemand kende Wendela Gevers Deynoot, beeldend kunstenaar, die vanwege het Anna Blamanjaar in 2010 een beeld van haar heeft gemaakt in Amsterdam ZO.
Na een introductie van Anna, waarin o.a. haar worsteling in het literaire wereldje aan de orde kwam en haar grote invloed op het literaire leven in de jaren 50 en 60 in Nederland. Veel info op de PPP.
Daarna presenteert Wendela aan de hand van een powerpointpresentatie hoe het beeld in ZO tot stand is gekomen en welke thema’s uit het werk van Blaman haar inspireerden.
De dag daarop zijn we het beeld in ZO in de snerpende kou gaan bekijken, waar de uitleg van Wendela veel waarde toevoegde. Lees verder
Na afloop van de middag over Anna Blaman bood Kirsten Zimmerman aan om een introductie over Aagje Deken en Betje Wolff te verzorgen! Erg verrassend.
Aagje en Betje leefden van ongeveer 1740 tot 1804 en hebben in hun tijd tot aan 1960 veel literaire invloed gehad, vooral met hun brievenroman Sara Burgerhart.
De volgende dag hebben we nog het Betje Wolff museum in Middenbeemster bezocht, waar we een boeiende toelichting op het leven van Wolff en Deken en rondleiding kregen. Bekijk ook de PPP, en lees verder over de lezing en het bezoek aan het museum.
Het programma op de jaarlijkse Ouderjaarsstemming, 28 december 2014, ging over de Victoriaanse tijd. Aanleiding was een lange film over de lesbische belevenissen van een dienstmeisje wat in deze tijd speelde. Lijsbeth Teding van Berkhout bereidde een lezing voor met een PowerPoint Presentatie. Hierin werd o.a. aandacht besteed aan de tijdgeest, litteratuur, mode, fotografie, bouwkunst en er werden enkele prozafragmenten voorgelezen. Lees verder